Jangan Menggunakan Tema Yang Mengelirukan Bagi PKP.

497

Kenyataan Media Daripada Tony Chiew:

Kerajaan Sarawak didesak untuk tidak menggunakan pelbagai tema bagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang mengelirukan rakyat namun akhirnya pandemik ini sukar dikawal sepenuhnya dari merebak.

Setiausaha Publisiti DAP Bintulu Chiew Chan Yew berkata sejak awal lagi beliau menggesa kerajaan Sarawak untuk tidak menggunakan cara politik dalam pencegahan jangkitan COVID-19, malah ADUN pembangkang juga menganjurkan kerjasama antara kerajaan dan pembangkang untuk memerangi wabak tersebut sejak awal tahun lepas.

Namun menurutnya, kerajaan seakan-akan sombong dan lebih suka menunjukkan sikap melakukan kerja sendiri tanpa menghiraukan kesan pandemik ini terhadap kesihatan dan keselamatan masyarakat.

“PKP adalah PKP, PKP Bersyarat (PKPB) adalah PKPB, tidak ada yang disebut PKP Khas, PKP Pemulihan, PKP Diperketatkan, kerajaan perlu berterus terang kerana pelbagai terma ini pada akhirnya hanya menambah jumlah kes positif harian di sini.”

“Kerajaan Sarawak tidak boleh semata-mata menggunakan atas nama PKPB tetapi sebenarnya ia adalah PKP, di satu pihak ia hampir digunakan untuk memperketatkan sekatan dan kawalan tetapi di sisi lain, ia tidak bersedia untuk membantu perniagaan yang terjejas dan perusahaan kecil an sederhana serta membantu pekerja,” katanya dalam satu kenyataan media di sini.

Beliau berkata kerajaan Sarawak harus membuat keputusan yang berpandangan ke depan dan bersatu dalam memerangi pandemik ini kerana sekarang purata jumlah yang disahkan positif harian di negeri ini adalah ratusan dan bukan hanya beberapa kes.

“Berbanding pada April tahun lepas Sarawak hanya merekodkan enam kes namun setahun kemudian pada bulan yang sama jumlah kes yang disahkan meningkat sehingga ke 600.”

“Oleh itu, kerajaan Sarawak sepatutnya tidak menunggu perkembangan wabak ini sebelum memutuskan langkah-langkah yang harus diambil, mereka harus menggunakan pendekatan yang menentukan untuk melaksanakan pencegahan dan kawalan jangkitan.”

“Trend perkembangan pencegahan dan kawalan wabak tidak setiap masa lepas data yang disahkan kerana ia bergantung pada parahnya sesuatu keadaan atau ketika kemarahan dan kerisauan rakyat memuncak baru mereka (kerajaan) tergesa-gesa merancang langkah berikutnya,” ujar beliau.

Chiew berkata Sarawak telah mencuba untuk jangka masa tertentu melaksanakan prosedur operasi standard (SOP) pencegahan wabaknya sendiri mengikut zon yang jelas gagal mencapai hasil yang diinginkan kerana walaupun kes yang disahkan positif menular ke kumpulan yang dijangkiti, mereka mungkin bukan penyebab jangkitan.

“Kini bukan sahaja SOP yang berlainan dari pelbagai bahagian dan daerah berubah-ubah sehinggakan satu set SOP dapat diubah selama beberapa hari secara berterusan dan semakin banyak perubahan menyebabkan semakin banyak kekacauan.”

“Bahkan beberapa cadangan yang disebut tidak datang dari Jawatankuasa Pengurusan Bencana, ini adalah pelik bahawa yang memberi arahan dari pihak bawah ke atas. Ini sama sekali tidak menunjukkan professionalisme yang akhirnya hanya menimbulkan kekacauan.”

“Saya bahkan mempersoalkan adakah cadangan ini berdasarkan professionalisme dan statistik atau melihat kepada keutamaan dan peribadi, sama sekali tidak dapat menunjukkan kekuatan yang menyakinkan.”

“Oleh kerana itu, mengapa kami menyeru agar kerajaan memberikan ujian swab PCR secara percuma sehingga kami dapat memahami bukti dan mengetahui secara tepat penyebaran dan kesan wabak ini,” katanya.

Chiew juga mengatakan bahawa negara besar dunia juga berjaya menghentikan penyebaran jangkitan ini semasa tempoh puncak penularannya.

Namun demikian, kerajaan masih menuntut orang ramai untuk menjalani pemeriksaan dengan membayar RM150 yang jelas menunjukkan kurang usaha serius untuk memerangi wabak tersebut.