Mengawal Dulu Pandamik COVID-19 Sebelum Membuat Keputusan Keperluan Kanak-kanak 12 Tahun Ke Bawah Diberikan Vaksin

625

Kenyataan Media Daripada Tony Chiew:

Kerajaan perlu menumpukan sepenuh perhatian terhadap usaha mengawal penularan jangkitan COVID-19 yang kini mencecah rata-rata 20,000 kes setiap hari sebelum membuat keputusan sama ada perlu memberi vaksin COVID-19 kepada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.

Setiausaha Publisiti DAP Bintulu Chiew Chan Yew berkata kerajaan perlu membuat penilaian penuh, mengambil kira waktu pemerhatian yang cukup dan merujuk kepada keadaan di negara-negara di seluruh dunia.

“Pihak berkuasa harus menangani ‘root cause’ dan bukan menjadikan kanak-kanak untuk mengatasi wabak yang gagal dikendalikan dan mereka tidak terburu-buru untuk mengejar negara maju lain.

“Wabak ini harus dikawal terlebih dahulu sebelum membincangkan keperluan vaksinasi kepada kanak-kanak. Antaranya, perlu memastikan bahawa proses pertumbuhan dan perkembangan mereka tidak akan terjejas dan tidak akan ada kesan sampingan serta jika varian virus itu berubah lagi, orang dewasa perlu menerima dos ketiga atau keempat, adakah anak-anak mengikuti cara yang sama?”

“Pada masa ini, vaksinasi pada usia 13 hingga 18 tahun telah menyebabkan banyak ibu bapa bimbang tentang hal itu, dan sukar untuk membuat keputusan. Oleh itu, kerajaan harus menumpukan perhatian pada usaha advokasi vaksinasi remaja, termasuk membiarkan ibu bapa berkomunikasi dengan anak-anak mereka terlebih dahulu, dan persediaan anak-anak serta sambil mendapat lebih banyak nasihat dan pengetahuan daripada profesional perubatan,” katanya dalam satu kenyataan media.

Beliau berkata walaupun Malaysia telah memberi vaksin kepada sesetengah remaja, kerajaan belum mengeluarkan maklumat mengenai vaksinasi bagi usia antara 13 hingga 18 tahun kepada orang ramai.

Selain itu, ketika berhadapan dengan varian virus yang telah bermutasi berulang kali, pihak berkenaan tidak dapat menanganinya dengan cara hanya bergantung kepada vaksin.

Ujarnya lagi vaksinasi sangat penting tetapi kerajaan juga perlu bekerja keras dalam advokasi dan pendidikan dan pada masa yang sama membuat persiapan untuk kemungkinan vaksinasi kepada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun di masa depan.

Sebagai contoh, menurut Jabatan Perkhidmatan Kesihatan dan Manusia Amerika Syarikat, walaupun kurang kanak-kanak dijangkiti COVID-19 berbanding dengan dewasa, tetapi kanak-kanak juga mungkin dijangkiti dan menyebabkan sakit serta menjadi penyebar.

Menurut data antarabangsa, sehingga Mei tahun ini, lebih dari 600,000 kanak-kanak berusia 12 hingga 15 tahun divaksin di Amerika Syarikat, namun di negara-negara maju lain seperti England baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka memutuskan untuk melakukan vaksinasi kanak-kanak berusia 16 dan 17 tahun.

Ini dapat dilihat bahawa keputusan mengenai isu yang sama di negara dan wilayah lain juga berbeza. Oleh itu, kerajaan Malaysia tidak harus tergesa-gesa memberi vaksin kepada kanak-kanak atau remaja sebelum wabak ini dapat dikawal dengan cara yang lebih efektif.

“Ketika datang untuk vaksinasi bagi kanak-kanak dan remaja, masih ada lagi pertanyaan sama ada ia sesuai panuh atau tidak dan perlu atau tidak. Setakat ini, belum ada jawapan yang terbaik diberikan,” ujar Chiew.

Sementara itu, mengenai keadaan wabak yang belum stabil setakat ini, Chiew mendesak kerajaan untuk memandang serius langkah dan tindakan yang harus dilakukan oleh kerajaan terlebih dahulu, bukan hanya untuk mengurangkan keadaan wabak ke tahap terkawal.

Selain itu, beliau mencadangkan agar dapat meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran secara atas talian untuk menyelesaikan masalah guru, pelajar dan ibu bapa yang menghadapi pelbagai masalah dalam medium atas talian ini.

Menurutnya, kerajaan yang mempunyai kuasa dan sumber telah berulang kali gagal memikul tanggungjawab dan melontarnya kepada rakyat sendiri.