Kesuntukan Hidup Rakyat Perlu Diselesaikan Dengan Segera

392

Kenyataan Media Daripada Tony Chiew:

Kesuntukan hidup rakyat merupakan keperluan mendesak yang perlu diselesaikan dengan segera oleh kerajaan berbanding cadangan untuk mengurangkan jam kerja dalam seminggu.

Setiausaha Publisiti DAP Bintulu Chiew Chan Yew berkata semua pekerja harus mendapatkan bantuan perayaan dari kerajaan seperti yang telah diberikan kepada penjawat awam dalam dua minggu lepas.

“Ramai terpaksa bekerja sambilan kerana menanggung hutang yang banyak, namun dengan langkah untuk mengurangkan waktu kerja mingguan, mereka tidak mempunyai jalan keluar dan hanya dapat bekerja sambilan untuk memenuhi keperluan.”

“Kini, graduan mula menanggung hutang setelah menghabiskan pengajian, bermula dari pinjaman belajar, pinjaman kereta, pelbagai bil hingga perbelanjaan harian dan mereka cuba untuk tidak berhadapan dengan kejadian tidak diingini bagi mengelakkan perbelanjaan yang lebih banyak yang akhirnya mereka mungkin tidak berpeluang untuk menabung. Sebab itu, graduan juga terpaksa mencari kerja sambilan,” katanya dalam satu kenyataan media di sini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas ucapan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sempena Hari Pekerja bahawa kerajaan bercadang untuk mengurangkan waktu kerja mingguan dari 48 jam menjadi 45 jam bagi mempromosikan keseimbangan kerja dan kehidupan.

Chiew berkata sekiranya para graduan ini memilih untuk berumah tangga, mereka akan menanggung lebih banyak hutang.

“Mereka yang sudah berkahwin dan mempunyai anak-anak akan berada di bawah tekanan dan mempunyai tanggungjawab yang lebih besar yang tidak dapat dielakkan memaksa suami isteri bekerja dan membuat kerja sambilan.

“Setelah menerima gaji dan membayar semua bil setiap bulan, tidak banyak yang tinggal. Selebihnya hanya digunakan untuk menampung hidup dan menunggu gaji berikutnya, sekiranya tiada kerja sambilan untuk mendapatkan wang tambahan, hanya bergantung gaji bulanan memang tidak dapat menabung,” ujarnya.

Chiew berpendapat bahawa keseimbangan antara kerja dan kehidupan tidak dapat dicapai oleh ramai orang hari ini kerana perbelanjaan harian pun tidak mencukupi, bagaimana untuk mendapatkan keseimbangan kehidupan.

“Pada dasarnya, situasi ini disebabkan oleh ketidakupayaan jangka panjang kerajaan untuk mentadbir negara menyebabkan masyarakat terseret oleh kegagalan pengurusan kerajaan.

“Bukan hanya mustahil untuk menyeimbangkan kerja dan kehidupan, tetapi jurang antara orang kaya dan miskin dalam masyarakat juga semakin meningkat. Semua etnik juga menghadapi masalah yang sama. Hanya sebilangan kecil penduduk yang kaya, dan sebahagian besar yang lain disebabkan oleh tekanan kerja yang menjadikan mustahil untuk mencapai keseimbangan hidup,” menurutnya.

Chiew menekankan bahawa jika kerajaan ingin meningkatkan kerja dan kehidupan, ia mesti membuat perubahan dalam persekitaran kehidupan masyarakat di seluruh negara untuk mengurangkan masalah tekanan kewangan yang berat.

Kehidupan masyarakat semasa di negara kita sepertinya tidak sesuai dengan standard berbanding dengan banyak negara di Asia Timur kerana negara kita lebih rendah dan mundur.

“Semua ini mesti dilakukan dengan baik sebelum kita dapat memupuk tabiat hidup yang lebih berkualiti dan menjadikan nilai-nilai berorientasikan kehidupan sebagai bahagian penting dalam pekerjaan. Jika tidak, apabila orang tidak mempunyai pilihan, mereka akhirnya akan memilih untuk kembali bekerja,” katanya.