Chiew Meminta Rakyat Malaysia Terus Berjuang Demi Keadilan Dan LGE

594

Kerajaan pintu belakang Perikatan Nasional (PN) harus merujuk kepada cara pentadbiran Pakatan Harapan (PH) lalu yang fokusnya hanya untuk menyantuni rakyat dan negara, bukannya berebut kuasa dan jawatan serta sibuk menganiaya parti-parti pembangkang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjong Batu Chiew Chin Sing berkata mengenai Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang dituduh melakukan rasuah sememangnya berita yang sangat memilukan, tetapi beliau percaya bahawa keadilan dapat dibuktikan, oleh itu rakyat harus berani menyokong Lim.

“Pihak pendakwaan meminta jaminan RM2 juta di mahkamah pada hari yang sama, mahkamah membenarkan Lim Guan Eng membayar jaminan RM1 juta sementara menunggu perbicaraan.”

“Kami meminjam RM500,000 dari penyokong kami untuk mengikat jamin beliau dan RM500,000 akan dibayar pada hari Isnin (10 Ogos). Lim Guan Eng juga akan menghadapi dua tuduhan lain dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada hari Isnin dan Selasa,” katanya dalam satu kenyataan media di sini.

Oleh sebab itu, Chiew berkata DAP melancarkan kempen mengumpul dana selama seminggu dengan tema ‘Bersama dengan Lim Guan Eng’ meminta derma sebanyak RM10 setiap orang untuk membayar jaminan Lim dan membayar kembali wang yang dipinjam oleh DAP kepada penyokong.

“DAP yakin bahawa rakyat Malaysia akan memperjuangkan keadilan untuk mempastikan keadilan dapat dilaksanakan. Penderma yang berminat boleh mengirimkan wang ke akaun Public Bank DAP Malaysia dengan nombor akaun 3063828309,” rayunya.

Chiew mengatakan bahawa sesiapa yang mempunyai pemahaman yang jelas dengan dasar perjuangan DAP adalah untuk memerangi rasuah dan mempromosikan pentadbiran kerajaan yang bersih dan baik.

“Kuasa kerajaan adalah hak rakyat. Apa yang dilakukan oleh pentadbiran pintu belakang dan era Barisan Nasional (BN) bertentangan dengan nilai-nilai peradaban, demokrasi, kebebasan bersuara, integriti dan kemajuan yang diinginkan oleh rakyat.”

Menjadi kerajaan adalah untuk berkhidmat untuk rakyat bukan untuk diri sendiri, politik adalah untuk menguruskan hal-hal rakyat. Parti kerajaan dan pembangkang mengemukakan rancangan untuk mentadbir negara ini untuk memberi manfaat kepada rakyat, negara ini terus maju, stabil dan makmur, ujarnya.

Selain itu, Chiew menekankan bahawa kuasa kerajaan digunakan untuk negara melakukan reformasi positif yang berterusan, bekerja keras untuk ekonomi domestik, menguruskan kewangan negara dengan betul dan memperkenalkan banyak dasar yang memberi manfaat kepada rakyat.

Katanya, rakyat percaya bahawa di era PH, Malaysia bergerak menuju pentadbiran yang bertamadun dan rakyat dapat hidup tanpa rasa takut. Namun Malaysia hari ini yang terus dengan era lama BN hingga pemerintahan pintu belakang masa kini, selalu mengambil tindakan penindasan politik terhadap lawan, ianya salah dan tidak perlu.