Perundingan Tanpa Penglibatan Jawatankuasa MA63 Kurang Munasabah

578

Kenyataan Media Bersama oleh ADUN Tanjong Batu, Chiew Chiu Sing dan ADUN Bukit Assek, Irene Chang.

Terlebih dahulu, rasa kesal bagi anggota DAP dalam Jawatankuasa Perundingan menerima berita mengenai ADUN Batu Lintang, See Chee How yang meletakkan jawatannya dari jawatankuasa tersebut yang ditubuhkan oleh Dewan Undangan Negeri pada bulan November 2018.

Walaupun kami menghormati keputusan ADUN tersebut, kedua-duanya Chiew Chiu Sing (Tanjong Batu) dan Irene Chang (Bukit Assek) telah memutuskan untuk kekal dalam jawatankuasa untuk memainkan peranan kami seperti yang diamanahkan oleh parti kami, Dewan Undangan Negeri dan seluruh rakyat Sarawak.

Kami akan terus maju dan melindungi kepentingan, hak dan kedudukan khas Sarawak seperti yang termaktub dalam MA63 dan Perlembagaan Persekutuan. Tidak ada usaha lain yang harus dilakukan untuk memastikan bahawa harapan sesama rakyat Sarawak untuk autonomi dan penyerahan kuasa yang lebih besar kepada negeri kita dipenuhi melalui peranan kita dalam Jawatankuasa Perundingan.

Oleh itu, kami berpendirian bersama See Chee How dalam memprotes tindakan Kerajaan Negeri Sarawak dalam tindakan jawatankuasa kerja baru-baru ini di bawah Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan untuk tidak melibatkan pasukan perunding dari Jawatankuasa Perundingan dalam rundingan komersial dengan Petronas dan Kerajaan Persekutuan.

Memang benar-benar tidak dapat diterima bahawa walaupun jawatankuasa kerja di bawah Timbalan Ketua Menteri sudah berada di tengah-tengah rundingan mengenai perincian yang lebih terperinci mengenai syarat-syarat penyelesaian dan syarat-syarat yang akan diketahui selepas 3 Ogos 2020, namun rundingan pasukan dari Jawatankuasa Perundingan bahkan tidak terlibat atau dijemput untuk terlibat dalam rundingan.

Kurangnya penglibatan pasukan perunding dari Jawatankuasa Perundingan menidakkan tujuan mengapa ia ditubuhkan pada awalnya pada 10 Jun 2020, iaitu untuk membolehkan pasukan itu terlibat dan mengikuti perkembangan rundingan yang dijalankan antara Sarawak dan Petronas dan Kerajaan Persekutuan agar Jawatankuasa Perundingan sentiasa dikemas kini agar jawatankuasa tersebut dapat menjalankan tugasnya kepada Dewan Undangan Negeri dengan lebih baik.

Sebenarnya, dalam mesyuarat pada 10 Jun 2020, telah dipersetujui bahawa pasukan perunding dari Jawatankuasa Perundingan akan diberi kuasa untuk berunding di 3 provinsi Akta Pembangunan Petroleum 1974, Akta Pelantar Benua 1966, dan Akta Laut Wilayah 2012, yang melanggar Artikel 2b Perlembagaan Persekutuan.

Sejauh mana yang kita ingat dari mesyuarat itu, Jawatankuasa Perundingan tidak pernah bertujuan untuk membataskan kuasanya atau menyekat kuasa dengan hanya untuk menangani aspek perundingan. Oleh itu, tidak tepat bagi jawatankuasa kerja di bawah Timbalan Ketua Menteri untuk melakukan rundingan sebelah pihak mereka tanpa membawa pasukan perunding dari Jawatankuasa Perundingan.

Oleh itu, kami meminta Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, yang mengetuai pasukan perundingan dari Jawatankuasa Perundingan untuk menegaskan bahawa pasukannya yang sekarang terlibat secara aktif dalam rundingan semasa antara Sarawak, Petronas dan Kerajaan Persekutuan.

Datuk Abdul Karim harus sangat memastikan bahawa beban berat yang dipikulnya dan pasukan perundingnya di bahu untuk memastikan bahawa sejarah tahun 1975 tidak berulang dengan eksekutif terus mengabaikan batas-batas yang ditetapkan oleh perundangan. Oleh itu, beban berat terletak pada tangan pasukan perunding bahawa Sarawak dikembalikan secara sosial dan ekonomi ke tempatnya yang sah melalui peranan yang harus mereka mainkan dalam rundingan tersebut.

Kami seterusnya meminta Ketua Jawatankuasa Perundingan, Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar untuk mengadakan pertemuan segera untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh See Chee How yang mewakili suara pihak pembangkang dalam pasukan perundingan.

Oleh kerana tujuan Jawatankuasa Perundingan adalah terdiri daripada anggota-anggota dari semua parti politik di negeri, pasukan itu sekarang tidak akan bersuara dengan suara pihak pembangkang dalam pasukan perundingan. Oleh itu, adalah wajar dan tepat bahawa semua suara dari Dewan Undangan Negeri diwakili dan didengar dan oleh itu tempat itu harus diisi oleh salah seorang anggota pembangkang yang masih ada dalam jawatankuasa itu, iaitu, Datuk Seri Wong Soon Koh, Chiew Chiu Sing atau Irene Chang.