Bila Perdana Menteri Akan Menunaikan Janji Bagi Meningkatkan Bantuan Bulanan JKM ?

429

Kenyataan Media Daripada Tony Chiew:

Belanjawan 2021 dan janji Perdana Menteri (PM) untuk meningkatkan bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) berjumlah RM1,000 sangat membingungkan dan tidak teratur, kata Setiausaha Publisiti DAP Bintulu Chiew Chan Yew.

Beliau mendesak PM untuk menjelaskan bila janji tersebut ditunaikan untuk meningkatkan bantuan RM1,000 dan menyatakan sumber dana tersebut.

“Ini sebab Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat hanya akan diberikan peruntukan RM2.5 bilion untuk perbelanjaan mengurus dan pembangunan dalam belanjawan tahun depan.”

“Manfaat yang relevan dijanjikan oleh PM Muhyiddin semasa pilihan raya negeri (PRN) Sabah dan ianya sudah hampir 100 hari sejak rakyat diyakinkan. Tidak dapat dielakkan orang akan bertanya kuasa sebenar PM kita atau menunda hingga pilihan raya berikutnya dan kemudian menjadi umpan pengundi,” katanya dalam satu kenyataan media di sini.

Chiew berkata pada masa ini terdapat 581,265 orang kurang upaya (OKU) yang didaftarkan di negara ini dan sekiranya setiap orang menerima RM1,000 sebulan, kerajaan perlu memperuntukkan sejumlah RM581 juta setiap bulan.

Katanya lagi masa ini, selain janji dan jaminan, Perikatan Nasional (PN) harus menjelaskan cara mereka mendapatkan dana bagi meningkatkan peruntukan untuk OKU sehingga kerajaan dapat menyediakan peruntukan lebih banyak setiap bulan.

Sebagai contoh, Ahli Parlimen DAP juga bertanya mengenai perkara ini di parlimen dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat hanya mengatakan bahawa dia akan menjawab secara bertulis.

“Sejak kerajaan pintu belakang PN merebut kuasa pada bulan Februari, begitu sangat murah hati dalam melantik jawatan menteri dan pegawai kanan sehinggakan perbelanjaan barisan kabinet telah meningkat dengan pesat.”

“Namun, banyak menteri masih tidak tahu mengenai polisi kerajaan. Mengenai bantuan OKU, PM, Menteri dan Timbalan Menteri masing-masing mengucapkan kata-kata mereka sendiri,” ujarnya.

Selain itu, Chiew berkata menurut laporan Bernama, maklumat yang diberikan oleh PM, kerajaan melalui Kementerian Kewangan telah mengumumkan beberapa inisiatif yang boleh membantu golongan tersebut ketika pembentangan belanjawan 2021 baru-baru ini.

Antaranya ialah menaikkan bantuan bulanan OKU tidak berupaya bekerja daripada RM250 kepada RM300, kadar elaun pekerja OKU RM400 kepada RM450 serta bantuan penjagaan OKU daripada RM350 kepada RM500.

“Sayangnya subsidi yang relevan tidak diperhatikan selama beberapa dekad, banyak OKU bergantung pada elaun bulanan yang sedikit untuk memenuhi keperluan.”

“Sebilangan dari mereka mempunyai ahli keluarga yang tinggal bersama dan perlu saling menjaga serta ada juga yang semasa memohon elaun, mereka menghadapi banyak kesulitan dan perlu mengunjungi jabatan yang berkaitan beberapa kali untuk menyelesaikan prosedur tersebut.”

“PM sebagai ketua kerajaan sebuah negara harus menjelaskan dengan baik penentuan polisi tersebut, pada masa yang sama selain bantuan kewangan, kerajaan mempunyai tanggungjawab untuk lebih memperhatikan keperluan harian OKU termasuk lingkungan hidup masyarakat, pendidikan dan peluang pekerjaan untuk memastikan mereka dilayan sama rata,” gesa beliau.